Icoon schipper (roer)

Werkvloerondersteuning

Praktijkvoorbeelden

Praktijk 1

Taal leren op de werkvloer

Je kan als organisatie anderstalige medewerkers aantrekken en hen ondersteunen bij het leren van de Nederlandse taal. Bij het ijssalon Gelateria Julietta en de sociale onderneming IN-Z hebben ze gemerkt dat taaloefenkansen op de werkvloer cruciaal zijn voor het snel leren van de taal. Hoewel huishoudhulpen bijvoorbeeld weinig contact hebben met collega’s, bieden ze gerichte taalondersteuning en praktijkgerichte oefenkansen aan tijdens het werk.

Door anderstalige medewerkers de ruimte te geven om de taal in een werkomgeving te oefenen, creëer je een omgeving waarin ook zij kunnen openbloeien en zich verder kunnen ontwikkelen. Deze aanpak bevordert niet alleen hun professionele groei, maar draagt ook bij aan hun integratie in de organisatie.


Praktijk 2

Interne app met taalvoorkeuren

Op de werkvloer van de tankstations van Group Bruno, woonzorgcentrum Toermalien en sociale onderneming IN-Z maken ze gebruik van een digitale werkplek-app om werkgerelateerde informatie te delen. Deze app biedt medewerkers de mogelijkheid om informatie te vertalen naar hun voorkeurstaal, zodat iedereen de communicatie kan begrijpen.

Hoewel de app nuttig is voor het delen van secundaire informatie, verloopt de primaire communicatie altijd via de zones of begeleiders. Dit persoonlijke contact is essentieel voor inclusieve communicatie, omdat het toegankelijkheid bevordert en bespreekbaarheid van bepaalde thema’s mogelijk maakt. Door zowel persoonlijk contact als digitale ondersteuning in te zetten, zorgen deze organisaties voor een brede leesbaarheid en begrip onder hun medewerkers.


Praktijk 3

Inwerken met stages en proefweken

Als organisatie kun je kwetsbare doelgroepen ondersteunen door hen kansen te bieden om aan het werk te gaan in een betaalde functie. Woonzorgcentrum Home Elisabeth te Sint-Truiden, onderdeel van de Integro-groep, doet dit door personen met een afstand tot de arbeidsmarkt proefweken of stages aan te bieden om de werkplek en functie te verkennen. Tijdens deze periode werken ze van maandag tot vrijdag in daguren, zonder vroege of late shiften, zodat ze zich rustig kunnen inwerken.

Wanneer blijkt dat de functie goed bij hen past, wordt de overstap naar een betaalde positie met volledige werktijden, inclusief vroege en late shiften, gemaakt. Op deze manier biedt Integro een veilige en ondersteunende weg naar duurzame, betaalde werkgelegenheid.


Praktijk 4

Huiselijke sfeer en praktische hulpmiddelen

Bij het tomatenteeltbedrijf Primato hechten ze veel waarde aan het creëren van een werkomgeving waar medewerkers zich welkom en thuis voelen. Dit streven naar een huiselijke sfeer op de werkvloer is een belangrijk onderdeel van hun inclusief beleid en vormt de basis voor een respectvolle en ondersteunende werkcultuur.

Om hun medewerkers optimaal te ondersteunen, biedt Primato een reeks praktische hulpmiddelen aan die bijdragen aan een soepel verloop van de tewerkstelling. Zo wordt werkkleding niet alleen verstrekt, maar ook binnen de organisatie gewassen, zodat medewerkers zich geen zorgen hoeven te maken over deze praktische zaken. Bovendien biedt Primato een oplossing voor mobiliteitsproblemen door fietsen ter beschikking te stellen. Medewerkers kunnen een fiets huren tegen een symbolische bijdrage van één euro, wat hen helpt om gemakkelijk en betaalbaar naar het werk te komen.

Andere praktijkvoorbeelden Inclusief leiderschap