Inclusieve werving en selectie
Praktijkvoorbeelden
Praktijk 1
Starten in je eigen taal
Bij de leefgroepenwerking van De Kleine Vos en de sociale onderneming vzw IN-Z hebben ze hun wervings- en selectiebeleid aangepast om inclusiever te zijn voor anderstalige nieuwkomers. Personeelsdocumenten zijn voorzien van visuele ondersteuning, en vacatures worden in eenvoudige, duidelijke taal geschreven.
Bij het tomatenteeltbedrijf Primato krijgen medewerkers bij de start van de tewerkstelling een korte presentatie in hun eigen taal. Deze presentatie behandelt de belangrijkste arbeidsvoorwaarden, de basisvaardigheden voor tomatenteelt en richtlijnen voor hygiëne.
Deze aanpak helpt om taalbarrières te verminderen, zodat anderstalige nieuwkomers de informatie beter begrijpen en zich aangesproken voelen om te solliciteren. Dit verlaagt de drempel voor anderstaligen en bevordert inclusiviteit binnen de organisatie.
Praktijk 2
Inclusief onboardingsplan
Bij woonzorgcentrum Toermalien en sociale onderneming vzw IN-Z hebben ze een inclusief onboardingsplan ontwikkeld om nieuwe medewerkers een warm welkom te bieden. Het plan omvat regelmatige opvolging en een gestructureerde informatieoverdracht, zodat nieuwe medewerkers niet overweldigd raken en zich geleidelijk kunnen aanpassen.
Diensthoofden volgen dit plan nauwgezet, waardoor iedere medewerker de tijd en ruimte krijgt om zich comfortabel in te werken. Deze persoonlijke en stapsgewijze begeleiding zorgt ervoor dat nieuwe medewerkers zich snel thuis voelen binnen de organisatie, ongeacht hun achtergrond of ervaring. Dit bevordert niet alleen een vlotte integratie, maar verhoogt ook de betrokkenheid en tevredenheid op de werkvloer.
Praktijk 3
Stapsgewijze introductie
Bij woonzorgcentrum Home Elisabeth te Sint-Truiden, onderdeel van de Integro-groep, wordt de introductie van nieuwe medewerkers op de werkvloer op een inclusieve manier aangepakt. Het selectieproces begint met een gesprek dat zowel een sollicitatie- als een kennismakingsgesprek is, waarin niet alleen de vaardigheden van de kandidaat centraal staan, maar ook wederzijdse verwachtingen worden besproken. De introductie op de werkvloer verloopt daarna stapsgewijs, in een rustig tempo.
Op deze manier krijgt elke nieuwe medewerker de kans om zich geleidelijk aan te passen en succesvol te integreren in het team. Door deze aanpak wordt ervoor gezorgd dat nieuwe medewerkers zich ondersteund voelen vanaf het begin, wat bijdraagt aan een inclusieve en harmonieuze werkomgeving.
Praktijk 4
Flexibel shiftenrooster
Bij sociale onderneming vzw IN-Z en het schoonmaakbedrijf HiGENiUS wordt het shiftenrooster op een inclusieve manier opgesteld. Het werkrooster wordt afgestemd op de behoeften van de werknemer, waarbij samen met een begeleider gekeken wordt naar de beschikbare en moeilijkere werktijden. Deze flexibele aanpak helpt werknemers om hun werk en privéleven beter op elkaar af te stemmen, wat resulteert in een gemotiveerde en betrokken werkvloer.