Inclusief leiderschap
Praktijkvoorbeelden
Praktijk 1
Een gehoorde stem
Bij het ijssalon Gelateria Julietta, de Albert Heijn vestigingen van Peeters Govers, het woonzorgcentrum Arthur, het tomatenteeltbedrijf Primato en de sociale onderneming vzw IN-Z worden medewerkers actief aangemoedigd om hun mening te delen en feedback te geven over zowel welzijnsvraagstukken als werkgerelateerde onderwerpen. Deze cultuur van openheid en vertrouwen ontstaat door een bewuste keuze van de leidinggevenden om toegankelijk en empathisch te zijn.
Leidinggevenden in deze organisaties tonen consistent dat zij luisteren naar hun medewerkers en streven naar het opbouwen van vertrouwen, wat cruciaal is voor een inclusieve werkomgeving. Door deze aanpak voelen werknemers zich veilig en uitgenodigd om hun stem te laten horen, in de wetenschap dat hun mening wordt gewaardeerd en daadwerkelijk een rol speelt in de besluitvorming binnen de organisatie. Dit creëert niet alleen een inclusieve werkcultuur, maar versterkt ook de betrokkenheid en het welzijn van alle medewerkers.
Praktijk 2
Talent zien en waarderen
Het directiemanagement van de VAPH-voorziening Het GielsBos zet zich actief in voor het bevorderen van inclusie op de werkvloer, in overeenstemming met hun missie om niet alleen hun cliënten, maar ook hun medewerkers een veilige en ondersteunende plek te bieden binnen de organisatie. Ze geloven sterk dat iedereen, ongeacht leeftijd, afkomst, of beperking, een eerlijke kans verdient om te groeien en bij te dragen. Daarom leggen ze in selectieprocedures de nadruk op de talenten en competenties van kandidaten.
Leidinggevenden binnen Het GielsBos worden gestimuleerd om deze inclusieve visie actief uit te dragen en te versterken door ervoor te zorgen dat elk individu de mogelijkheid krijgt om zich te ontwikkelen en een waardevolle plek te vinden binnen de organisatie. Dit gebeurt onder andere door persoonlijke ontwikkeltrajecten aan te bieden en door medewerkers te ondersteunen met op maat gemaakte werkvormen die hen in staat stellen om hun sterke punten volledig tot hun recht te laten komen. Door deze aanpak creëert Het GielsBos een omgeving waarin diversiteit wordt omarmd en waarin iedereen kan floreren.
Praktijk 3
Een leider met een gedragen visie
Bij vzw IN-Z (sociale onderneming) speelt de algemeen directeur een cruciale rol als brugfiguur voor inclusief werk. Ze zet zich in voor het belang van inclusief leiderschap binnen de organisatie en pleit voor het creëren van inclusieve werkomgevingen, waarbij slimme, gemengde werkvloeren worden geïmplementeerd in heel Vlaanderen. Deze visie heeft niet alleen impact binnen haar eigen organisatie, maar dient ook als inspiratie voor andere directeuren en beleidsmedewerkers in diverse sectoren.
Door deze benadering actief uit te dragen, bevordert de algemeen directeur een cultuur waarin inclusie en samenwerking centraal staan. Dit benadrukt het strategische belang van inclusief leiderschap in het realiseren van duurzame, inclusieve werkvloeren die bijdragen aan het welzijn en de groei van alle medewerkers.
Praktijk 4
Culturele verschillen
Bij het tomatenteeltbedrijf Primato zijn ze zich heel erg bewust van de culturele eigenheid van eigen medewerkers. Als leidinggevende houden ze hier tijdens de tewerkstelling steeds rekening mee. De leidinggevenden bij Primato Tomaten hebben gemerkt dat hygiënestandaarden sterk kunnen verschillen per cultuur.
Hoewel culturele rituelen volledig gerespecteerd worden en geen obstakel vormen, hanteert het bedrijf wel een uniforme norm voor hygiëne die nodig is binnen hun werkomgeving. Nieuwe medewerkers krijgen duidelijke uitleg over deze richtlijnen en worden hierin begeleid. De leidinggevenden luisteren naar de behoeften van medewerkers en helpen hen om hen aan deze norm aan te passen, zonder afbreuk te doen aan hun eigen culturele gewoonten.