Training en ontwikkeling
Praktijkvoorbeelden
Praktijk 1
Opleiding interculturaliteit
Bij de leefgroepenwerking van De Kleine Vos willen ze meer anderstalige werknemers aantrekken voor de functie van leefgroepbegeleider. Om een inclusieve werkomgeving te waarborgen, vinden ze het belangrijk om eerst bewustwording te creëren over inclusie bij de huidige medewerkers. Daarom hebben ze diverse trainingen opgezet, waaronder een opleiding over interculturaliteit en een op maat gemaakte e-learning over samenwerken met anderstalige collega’s.
Praktijk 2
Culturele eigenheid als kracht
Bij de VAPH-organisatie Het GielsBos en de sociale onderneming IN-Z hechten ze veel waarde aan het behoud van de culturele eigenheid van hun medewerkers. Door bewust aandacht te besteden aan de diverse achtergronden van medewerkers, creëren ze niet alleen bewustwording over diversiteit, maar dragen ze ook bij aan inclusie binnen de organisatie.
Werkgevers gaan actief het gesprek aan over de cultuur van een medewerker en stellen vragen om beter inzicht te krijgen in hun culturele achtergrond. Deze aanpak zorgt ervoor dat medewerkers zich gerespecteerd en gehoord voelen, wat hun culturele eigenheid binnen hun functie behoudt. Werkvloer-aanpassingen, zoals het afstemmen van werkroosters of taken, kunnen hierbij helpen om zowel diversiteit als inclusie te bevorderen.