Werkvloerondersteuning
Praktijkvoorbeelden
Praktijk 1
Open communicatie
Communicatie is essentieel om het inclusieprogramma te laten slagen bij de VAPH-organisatie Het GielsBos, de Albert Heijn vestigingen van Peeters Govers, de sociale onderneming IN-Z en ijssalon Gelateria Julietta. Enerzijds faciliteren de teamleiders en directie open communicatie over het reilen en zeilen binnen de organisatie; anderzijds zorgen de leidinggevenden op de werkvloer voor een open houding, zodat alle onderwerpen bespreekbaar kunnen worden gemaakt.
Praktijk 2
Interne werkgroepen
Als organisatie kun je een interne stuurgroep of werkgroep samenstellen die actief toezicht houdt op de uitvoering van inclusieve praktijken. Deze groep viert successen, identificeert kansen voor verdere verbetering en werkt aan het versterken van inclusieve processen. Bij de leefgroepenwerking van De Kleine Vos hebben ze specifiek gekozen voor deze aanpak om een inclusieve werkplek te creëren.
In de stuurgroep worden ook teamcoaches betrokken, die in een intervisieformat in gesprek gaan over de inclusieve werkvloer en gezamenlijk reflecteren op wat goed werkt en waar nog groeimogelijkheden liggen.
Praktijk 3
Een werkrooster in privébalans
Bij woonzorgcentrum Arthur kan de planningsverantwoordelijke rekening houden met het werkrooster van de partner van een medewerker wanneer dit wordt doorgegeven. In de mate van het mogelijke worden de twee roosters op elkaar afgestemd, zodat één van beide partners de zorg voor de kinderen buiten de werkuren kan regelen.
Woonzorgcentrum Toermalien hanteert een andere aanpak door middel van “zelfroosteren”. Dit betekent dat de teamleden gezamenlijk hun werkroosters opstellen, met oog voor elkaars werk-privébalans. Door medewerkers zelf invloed te geven op hun werktijden, ontstaat een werkomgeving waarin persoonlijke en professionele behoeften beter in balans zijn.
Praktijk 4
Brugfiguren
Bij ontmoetingscentrum Het Schoem willen ze het huidige personeel ontlasten door het inzetten van een brugfiguur. Deze brugfiguur speelt een belangrijke rol in het creëren van verbondenheid onder medewerkers, vooral voor collega’s met een afstand tot de arbeidsmarkt. De brugfiguur biedt niet alleen ondersteuning bij dagelijkse taken, zoals het verwelkomen van bezoekers en het beantwoorden van vragen, maar fungeert ook als aanspreekpunt voor collega’s die tegen werkgerelateerde problemen of onduidelijkheden aanlopen.
Bij Het Schoem zien ze de brugfiguur als een waardevolle schakel op de werkvloer, die eerste hulp kan bieden bij vragen en problemen van zowel bezoekers als collega’s. Door deze aanpak worden medewerkers ondersteund en wordt de samenwerking binnen het team versterkt.
Praktijk 5
Begeleidingstrajecten
De sociale onderneming IN-Z is niet alleen een werkgever, maar biedt ook intensieve begeleiding aan voor kwetsbare doelgroepen bij het zoeken, vinden en behouden van werk. Een begeleidingstraject bij IN-Z omvat verschillende onderdelen, waaronder het onthaal van nieuwe medewerkers, begeleiding op de werkvloer, en het opzetten van een inclusieve werkvloer door middel van jobcrafting, jobcarving en taakanalyses.
Daarnaast richt het traject zich op bijscholing, waarbij opleidingsnoden worden bepaald op gebieden als teamversterking, inclusie en diversiteit, veranderingsmanagement, leidinggeven en intervisie. Op deze manier ondersteunt IN-Z werknemers bij hun professionele ontwikkeling en draagt het bij aan een inclusieve werkomgeving.
Praktijk 6
Coachingsgesprekken
Als organisatie kun je, zoals bij de leefgroepenwerking van De Kleine Vos en de sociale onderneming IN-Z, de ontwikkeling van medewerkers nauwgezet volgen door periodieke coachingsgesprekken in te plannen. In deze informele gesprekken wordt besproken hoe de medewerker zich voelt in de functie en hoe het gesteld is met de werktevredenheid. Deze aanpak zorgt ervoor dat medewerkers zich gehoord voelen en creëert ruimte voor aanpassingen die hun werkplezier en groei bevorderen.