Icoon expert (vergrootglas)

Training en ontwikkeling

Praktijkvoorbeelden

Praktijk 1

Interne opleiding met certificaat

Bij woonzorgcentrum Arthur hebben ze intern een opleiding tot zorgkundige opgezet met steun van middelen uit het VIVO-programma ‘structureel instroomkanaal’. Medewerkers volgen gedurende 15 maanden lessen, met als doel het behalen van het certificaat tot zorgkundige. Voor de medewerker biedt dit traject grote voordelen, omdat hij of zij al vertrouwd is met de werkvloer en de organisatie.

De opleiding biedt medewerkers, zoals logistiek medewerkers en poetshulpen, de mogelijkheid om door te groeien naar een nieuwe rol in de zorgsector. Woonzorgcentrum Arthur zet zich in om een veilige en ondersteunende leeromgeving te creëren voor alle medewerkers die deze opleidingskans aangaan, wat bijdraagt aan hun professionele en persoonlijke groei.


Praktijk 2

Interne opleiding: werken met een doelgroep

Binnen de Albert Heijn vestigingen van Peeters Govers hebben ze strategisch gekozen om alle managers en teamleiders een opleiding te geven over het werken met medewerkers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Het doel is om deze doelgroep een volwaardige plek op de werkvloer te bieden, waarbij leidinggevenden een cruciale rol spelen in het succesvol begeleiden en ondersteunen van deze medewerkers.

Voor de inhoud en opzet van de opleiding hebben ze geput uit hun eigen expertise op het gebied van inclusieve werkvloeren en het integreren van mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Deze gerichte aanpak stelt managers en teamleiders in staat om een inclusieve werkomgeving te creëren waarin iedereen de kans krijgt om optimaal te presteren.


Praktijk 3

Experimenteren met inclusieve praktijken

De VAPH-organisatie Het GielsBos stelt zich open om samen met externe dienstverleners inclusieve praktijken uit te proberen op hun werkvloer, vaak met de hulp van projectsubsidies. Hun doel is om zoveel mogelijk inclusieve methoden te integreren in de organisatie. Door een toegankelijke houding aan te nemen, staan ze open voor het testen en implementeren van verschillende praktijken.

Voorbeelden van initiatieven die in samenwerking met IN-Z Ondernemen en Het GielsBos zijn uitgevoerd, zijn onder meer het opstellen van nieuwe functieprofielen door middel van jobcrafting, het organiseren van intervisiesessies met teamleiders die werken met personen met een afstand tot de arbeidsmarkt, en brede communicatie over de samenwerking tussen beide organisaties.


Praktijk 4

Praktische takenlijst

Bij de leefgroepenwerking van De Kleine Vos wordt voor een startende medewerker met een afstand tot de arbeidsmarkt een uitgebreide takenlijst opgesteld. Op deze lijst kan de medewerker gedurende de dag taken afvinken zodra deze voltooid zijn. Bij het samenstellen van de takenlijst heeft de werkgever rekening gehouden met de competenties die voor elke taak nodig zijn, zodat de medewerker tijdens het uitvoeren van deze taken ook aan de ontwikkeling van deze competenties werkt.

De takenlijst wordt ook gedeeld met het hele team, zodat zij inzicht hebben in de oefenkansen van de medewerker. Dit creëert een omgeving waarin het team de medewerker kan ondersteunen en zijn of haar ontwikkeling kan bevorderen, wat bijdraagt aan een inclusieve en leergerichte werkvloer.

Andere praktijkvoorbeelden Inclusief leiderschap